Söndagsmys.

Åkte till stallet på förmiddagen. Hovslagaren skodde Tyfie vid 11 , så nu har han nya fina skor! Han skötte sig hyffsat , inte lika otålig som han brukar vara i allafall.
Vid ett tog jag med mig Leira ner till ridhuset . Lena var där med Baileys och red lite cavaletti. Leira kändes mycket bättre än igår , som förväntat , och hon lossnade helt i vänster varv också . Så det blev stadig form i båda varven, det börjar bli helt okej nu. Nu känns det mer som att jag kan jobba henne ordentligt. Finfint. Efter lite drygt en halv timme la jag ner henne och travade runt i låg form , det funkade det med .
När jag var klar med henne hoppade jag upp på Baileys och skuttade över några hinder på typ 80 cm. Han var duktig , men han är ju vääldigt olik Tyfie&Leira.
Tyfie fick stå idag, för han har jobbat ordentligt flera dagar i rad. Måste få vila ibland också .

Favoriterna ;*


Lördag goes Leira, Tyfie&Campanja.

Min lördag började med att jag upptäckte att jag försovit mig och jag var tvungen att pila iväg till stallet. Och vart var moppen då? Inte där den borde vara i alla fall , så jag fick cykla dit. Drygt 5km upp och ner , fick cykla jättefort för att komma fram snabbt och jag hade redig blodsmak i munnen när jag kom fram , usch!

Började med att rida lite dressyr på Leira nere i ridhuset. Har ju inte ridit henne sen förra söndagen , eller jag hopptränade ju i onsdags men då jobbade vi ju med andra saker, så hon var lite småjobbig att rida. Var ganska mycket folk i ridhuset också . Och folk rider så himla nära , och då blir hon tjurig. Började i skritt och red massa volter och skänkelvikningar, fortsatte sedan i trav med ungefär samma grejer. Hon släppte lite, men inte helt . Hon gick i alla fall i stadig form , och det är alltid något. Fortsätter nog med samma saker imorgon tills hon släpper helt . Och sen försvinner allt jobb under veckan och jag börjar om nästa helg .. ! The way it goes.

Var klar med Leira vid halv fyra någon gång , och hade bestämt att jag skulle hoppa med Celina vid 5. Alltså hade jag massa tid över, och det var ändå ingen riktig idé att åka hem . Wivianne frågade om jag kunde rida Campanja en sväng, så varför inte. Red henne en stund nere i ridhuset, och det gick väl sådär . Hon är svag i vänster så hon korsgalopperar mest. Det andra gick väl också sådär , hon tog hursomhelst skänkeln ganska bra i slutet.

Sist ut var ju då favoritfjanten Tyfie . Skulle ju somsagt hoppa med Celina. Vi hoppade en 2-språngskombination med en sockerbit till en oxer som stod på medellinjen. Jag red också volter med sockerbiten ( kolla skissen ) och han var faktiskt jättelydig ! Kort galopp och hoppade utan att blir supertaggad och springa iväg , förbättring! För ett år sedan kunde man ju inte rida över en bom utan att han rusade iväg i full fart . På hoppträningarna rider jag alltid så dåligt, så jag märker inte riktigt hur långt vi faktiskt kommit . Hoppade bara genom "kombinationen" ett par gånger, inget högt , typ 1m.
Däremot var han ändå väldigt pigg idag. När jag galopperade på lång tygel så gick han först i kortgalopp och det var riktigt lugnt , men när jag drev på en långsida drog han igång en bock/bakutserie . Han är så söt ! Upp från ridhuset började han också med en bockserie en gång , lättroad som jag är tycker jag att det är lika kul varje gång . Och han gör inga stora saker nu , bara skutt !






Dressyr.

Det blev ett dressyrpass idag också. Red nästan precis som igår, men eftersom lite av det jag red igenom satt kvar från igår kom jag längre idag . Han har fortfarande svårt att få med sig vänsterbogen, så det var bara att slipa mer på det idag. Red på vanliga sporrar idag , och det fungerade ganska bra. Han rundar väl inte skänkeln riktigt lika bra som när jag har stjärnsporrar , men det kan man ju inte direkt förvänta sig heller. Galopperade lite mer än igår också. Mest på aningen böjda spår , växlade mellan att korta upp galoppen och att länga den. Det funkar väldigt bra när det inte är folk eller bommar i ridhuset, men så fort något av dem kommer fram är han studsig igen. Och ja , det beror väl säkert i grunden på mig.. Jag tycker iaf att han är duktig ! Imorgon blir det nog markarbete/hoppning :)


Dressyr med Tyfie.

Red ett dressyrpass med Tyf idag. Och vet ni? Han hostade inte en enda gång!

Vi började med att värma upp 15 minuter på lång/halvlång tygel eftersom min tränare säger att vi ska det . Mest för att hästarna ska komma igång och vara varma när man börjar det riktiga jobbet. Och så måste dom få sträcka på sig , när man rider i ridhus på vintern blir det lätt att man sitter med bromsen i hela tiden utan att släppa på. Red 10 minuter i trav på helt lång tygel och gjorde stora volter , diagonaler och vändningar här och var. Det funkade ganska bra. Han var lite för framåt i början , kanske på grund av att jag red med Erikas stjärnsporrar. Ganska snabbt lugnade han sig och gick att korta/länga med hjälp av sitsen. Efter ett par varv slappnade han av , började frusta, tugga på bettet och söka sig djupt neråt. De sista fem minuterna travade jag på halvlånga tyglar ( här stretade han lite ) och så galopperade jag i lätt sits i båda varven.

Sedan började jag med skrittjobbet. Kortade tyglarna och lösgjorde honom med massa olika övningar där man flyttar för skänkeln . Han är stel efter att ha stått så mycket efter att han var lite förkyld , så att han mjukar upp sig i sidorna är steg 1. Jag red öppnor, slutor, flyttade in bogen och några skänkelvikningar - sedan hade han lossnat så mycket att han blev eftergiven i nacken och sökte sig ner. Fortsatte med travjobb på volter i olika storlekar och lite serpentiner. Han var lite övertaggad ibörjan här också, men han lugnade sig och blev rätt fin till slut. Det största felet idag var att han tappade ytterbogen i volterna, men när jag började tänka på det och försöka göra någonting åt det fick han med sig ryggen och bakbenen och jobbade rätt fint. Han är inte enkel.

Sedan tog jag en snabb galopp bara för att han skulle få röra på sig och springa lite, men han hade för mycket energi för att jobbas ordentligt där idag . Och sen var halva ridhuset upptaget eftersom en tjej i nedre stallet red lektion. Och att bara galoppera runt på en volt när han är överpigg känns inte alltför skonsamt mot hans kotor. Jag galopperar mer imorgon.

Det sista jag gjorde när det andra funkade var att växla mellan olika former ( normal , låg.. ) och förböja honom med skänkeln och ibland ledande tygeltag i volter och serpentiner för att han skulle lossna helt och bli avspänd i halsen . Det verkade funka bra, för avslappnad blev han. Började kännas lite som när han är 'bra' . Men då ska han vara som i slutet redan från början . Hoppas att det sitter kvar tills imorgon!




Snart ett år gammal bild ,
min häst är finast ! ♥


-



Vad vill ni ha mer av i bloggen?


Hoppträning

Hopptränade ju Leira igår . Tränade takt typ. (klicka på bilden nedanför för att se skissen)


Det var två övningar vi gjorde . En av dom var att hoppa oxern på volt , runt runt tills det funkade. Den andra övningen var att rida diagonalerna och hoppa krysset och trippelbarren. Det var markbommar före och efter alla hindren när vi hoppade fram, när vi hoppade diagonalerna i följd togs dom rosa bommarna bort ( annars hade vi ju snubblat på dom ). Hur gick det då? Kan ju bara säga att det helt klart gått bättre. Hon tittade jättemycket på markbommarna, speciellt på dem efter hindren. På småhindren var det ingen fara , men på typ trippelbarren stannade hon ganska många gånger. Ett par gånger på oxern i höger varv också , men annars var det lugnt på den iallafall. Fick faktiskt några riktigt bra språng ( eller ja , inte enligt mig dåå..) , men en gång hoppade hon grymt stort och jag ramlade nästan av . Lyckades sätta mig tillbaka i sadeln ändå så just den gången var det ingen fara. Eftersom det alla vägringar var rena tvärnitar så hamnade jag framför sadeln ett par gånger. Och en gång flög jag faktiskt av. Kuuul! I slutet kom vi i alla fall över trippeln flera gånger utan problem , men det var ju en väg dit. Men nästa gång ska det gå bättre..


Rida igång :)

Bestämde mig för att försöka rida igång honom idag , så det blev ett lätt pass i ridhuset. Emma som fick låna Enrico var också med! För dom gick det ganska bra och Emma tyckte om honom. För mig och Tyffe gick det mest åt helvete. Fast sen har han ju bara skrittats i en vecka också. Han hostade lite en gång i början , men sen inget mer . Och han snorade inte heller . Super ! Klockan är mycket och jag har inte så mycket kul att skriva ...


Frisk?

Idag hade Tyfie 37,6 i temp när jag kom . Efter att jag hade skrittat ut lite drygt en timme med Helen hade han 37,3 . Hmm? Blev lite fundersam då. 37,3 låter väldigt lågt i mina öron , men han var absolut inte kall/nerkyld. Mamma sa hursomhelst att jag skulle sluta fåna mig, så nu rider jag nog igång honom igen och ser vad som händer . Han har ju inte snorat eller hostat på en vecka!
Justdet, jag red ut med Helenihoe idag . Vi skrittade runt lite på vägarna runt Högdalen och ridskolan och som vanligt när vi red ut snackade vi myycket. Nice! Tyfie skötte sig ovanligt bra med tanke på att han bara skrittats i en vecka , det var bara nån gång som han fick lite ryck och slog bakut. Eller , det var nog tre gånger , men han bakutade bara en . Och jag tycker bara att det är roligt..

Såå , som sagt joggar jag igång honom imorgon. Nästa vecka är vi nog igång som vanligt.!


Tyfie&jag på en klubbtävling för 1½ år sedan.
Blir han frisk nu drar vi nog på en P&J om två veckor!





Tävlingsbilder.

På order av Cissi lägger jag upp ett par tävlingsbilder på mig&Tyfie.





Clear Round Dressyr - Österhaninge Ridsällskap; Red på 64,82% och Tyfoon var verkligen jätteduktig. Han gjorde allting helt korrekt och allt jag som jag bad honom om, förutom att han fattade fel galopp en gång . Men ändå , jag var faktiskt jättenöjd med honom . Sedan var det ju lite andra saker som sög ur glädjen helt... 





Lokal Ponnyhoppning - Vallentuna Ridklubb; Första lokala hopptävlingen . Red LC+LB. Tyfie skötte sig jättebra här med . I LC blev det 0+0 fel och en 6e placering av runt 30 starter. Han tyckte att det var hur kul som helst och tvekade inte överhuvudtaget. I LB var han trött , det kändes redan på framhoppningen och han stannade till och med på oxern på framhoppningen (min häst stannar i princip aldrig). På banan petade han andra hindret i en kombination , en oxer vi kom tokigt på och sedan sista hindret. Alla tre var lätta touchar och bommarna hade faktiskt lika gärna kunnat ligga kvar. 



Kommentar; Här är filmen från LC i Vallentuna. Och jag rider verkligen inte snyggt, det enda jag fokuserade på var att ta mig över alla hindrena , att rida ordentligt glömde jag . Det gör inte så mycket , det var inte så många andra där som red speciellt snyggt heller!


MySunday.

Åkte till stallet ganska sent på eftermiddagen idag . Anledning? Var så trött efter utsläppet att jag åkte hem och sov ända fram till två. Hur det nu gick till. Tyfie tempade 37,6 idag så snart är han nog nere på normaltemp igen. Skrittade ut min lilla runda med Annie&Jasen, trevligt trevligt. Det hände inte något speciellt dramatiskt även om jag var med , båda hästarna var relativt lugna :)
Sedan red jag lite dressyr på Leira i ridhuset. Hur det gick vet jag inte riktigt, men det kändes helt okej . Och formen var riktigt fin stundvis, även om den där underhalsen tittade fram ibland. Menmen, kollar man på hur det såg ut när jag red henne första gången i mars förra året är det ju stora förbättringar, synd att dom inte är tillräckligt stora. Förutom i slutet av sommaren har jag ju inte ridit henne så mycket, och jag tycker hon är svår. Och helst hade jag hittat alla knappar för länge sen. Men , ja , man kan ju inte få allt.. Ska hoppträna med henne på onsdag också , lite bra!



Hittade en väldigt gammal bild på oss , och visst ser den lite rolig ut?
Han står ju ovanpå framhoven med bakhoven!
Måste ha blivit något fel med kameran...



Julia&Amandaa

Åkte till stallet idag på eftermiddagen , skulle skritta ut en sväng med Amanda&Amy, som btw red igen för första gången efter att Amy haft kotledsinflammation. När jag kom dit så hade Amanda gjort min hästs mat , tack! Så vi fixade iordning våra hästar ( tempade Tyfie, 37,7 idag . Fan . ) och stack iväg ut på min lilla skrittrunda . Filmade lite när vi red också , och just då passade jag på att rida rakt in i en gren . Smidigt !



Filmkommentar: Ja , filmen är på sidan . Så ni får vrida på huvudet om ni vill försöka se. Och när jag rider in i en pinne så rider jag först in i en liten pinne , och sen direkt efter rider jag rakt in i en stor gren. Smidigt Julia , smidigt ;)



Det ljusnar!

Idag hade Tyfie bara 37,6 i temp , alltså är han snart på normal nivå igen. Super ! Han har inte heller snorat eller hostat idag , det känns också rätt bra. Skrittade ut barbacka den vanliga rundan på vägen och grusvägen i ca 20-30 minuter ( ska kolla någon gång hur lång tid det egentligen tar) . Han börjar äntligen tröttna på att vara ute och lunka vilket gör det mycket säkrare för min del, han håller sig i skritt hela tiden utan att takta och trampa på stället. Eftersom han mår så pass bra nu har jag tänkt skritta över helgen och eventuellt lite nästa vecka . Sedan ska jag rida på som vanligt om han verkar okej.




Jag sa ju att jag skulle berätta varför Tyfie kanske var sjukare idag. Och sammanfattat så var det så att hon som jobbar i stallet släppte ut honom i spöregnet igår utan att lägga regntäcke över det icke-regntäta vintertäcket han hade på sig trots att jag sagt att han måste ha regntäcke över när det regnar. Så när jag kom till stallet vid sju på kvällen var vintertäcket genomblött o han hade bara ett vanligt regntäcke på sig. Så med andra ord har han stått och kylts ner av ett blött täcke hela dagen o sedan bara fått ett tunt täcke på sig sen. Inte det bästa när man är förkyld kanske , men så fort jag kom la jag på honom thermotäcke och skrittade honom . Såå.. ingen skada skedd . Som tur var .


Stalldaags.

Dags att dra sig ut till stallet nudå , hoppas verkligen att lilla Tyffe mår bättre idag . Annars vet jag ju vems fel det är.. ( kan berätta ikv! ) I'll let you know!



Tyfoon i somras <3





Härmed lovar jag att bättra mig!

Jag har faktiskt tänkt komma igång med hästbloggandet igen, med lite feedback kanske det blir lättare igång , och Cissi har iaf lovat att peppa mig! Finns både mycket och ingenting att skriva sedan sist. Dressyrtävlingen jag pratade om gick mycket bättre än förväntat då jag red på 64,82% !! Har även tävlat lokalt LC+LB två gånger med placering och det har väl gått helt okej. Allt går sakta men säkert (?) framåt.

Just för tillfället står det väl iof ganska still . Tyfie är förkyld så tränar inget seriöst överhuvudtaget. Det började lite lätt i söndags med att han snorade lite och hostade en del. I måndags hostade han lite till ( inte mycket , kanske 2-3 gånger) och var litelitelite snuvig. I tisdags snorade han litelitelite och hostade lite, och han kändes seg att rida. Tempade honom och han hade 37,9 grader , vilket är mer än vad han ska ha ( 37,5 ) . Därför har jag igår och idag endast skrittat barbacka 20-30 minuter och han har fått medicin utskriven. Igår tempade han 37,8 och idag 37,7 - idag hostade han inget vad jag hörde heller . Så det går ju helt klart framåt. Tänkte hursomhelst skritta ut kortare rundor o ge honom medicin ett par dagar till och se vad som händer, blir det inte bättre tar vi blodprov och ser. Mamma vill vänta med att göra en grundlig genomgång och istället ge honom lite tid att bli frisk , jag är en sådan person som lätt blir paranoid och ska göra 1000 undersökningar på grund av småfel.

Hoppas verkligen han är bättre till imorgon! Uppdaterar igen då :)

RSS 2.0